1997. Participam la primul training media si, totodata, primul training din viata mea (“sanitarii priceputi” si “pompierii curajosi” nu se pun, corect?). Aveam 15 ani. Formatori excelenti, subiecte incitante, exemple si exercitii extraordinare. Am spus mai multi de DA atunci. Ca sa exemplificam: Da, asta e cel mai tare training la care voi fi participat vreodata. Da, imi doresc sa cresc mare si sa ma fac trainer. Da, am absorbit ca un burete TOT si DA, sunt gata sa aplic si sa fac schimbari majore atat in viata mea cat si in a altora. Practic am spus DA unui mariaj cu training-ul. Eram convins ca in scurt timp am sa dau cu trainingul in populatie. Apoi am inteles ca, de fapt, eram la pubertate… (vezi schema de mai jos)
Oricum, nu am renuntat la idee, dovada faptul ca 2006 ma gaseste proaspat “uns” ca trainer in servicii educationale iar 2009 imi da aripi in postura de trainer in domeniul aviatiei. Calare pe avion formam de z(b)or, la sol formam si mai abitir profesori si parinti. Cum s-ar zice, mi-am implinit visul: dadeam cu trainingul in pupulatie. Au mai trecut cativa ani si experienta mea a spus clar si raspicat: Frana!!! Pentru mine, experienta a fost un trainer bun, cum zice Vernon Law: prima data mi-a dat testul si abia apoi mi-a predat lectia.
Am avut un moment de “declic”. Nu stiu exact sa spun cum am ajuns in acest moment dar am ajuns. Declic-ul zice – mai draga, tu formezi, formezi, formezi dar tu nu ai facut un training ca sa devii formator. Ai “furat”, ca formabil, la greu de la formatorii tai dar nu ai parcurs niciodata un training de traineri, un Te-O-Te cum se zice pe romana veche . Vorba ceea, diferenta dintre a incerca sa asimilezi TOT si a parcurge un TOT.
Curat lucru, in februarie 2014 m-am inrolat intr-un program de formare de formatori. Inainte am studiat oferta, am primit recomandari. Unii mi-au spus du-te la X sau la Y, e simplu, nu faci mai nimic, iei hartia la final, patalama cu stampila, sanatate la neamuri! Ori eu nu doream asta. M-am saturat de acest tembelism cu stampila, de goana dupa diplome si portofolii. Asadar m-am dus pe recomandari cu greutate. Si m-am trezit intr-un curs greu. Unde zau ca muncesti. Unde iesi din zona de confort si experimentezi pana iti vine rau, inainte sa-ti vina bine. Nu poti trage chiulul ca nu-i pont. Foarte pe scurt, in trainingul asta e cam asa:
- lucram cu doi traineri. Primul modul, primul trainer: cu experienta in psihoterapie, capabil sa “contina” emotiile si starile pe care le-a scos din noi. Totodata capabil sa ne spuna situatii din cariera sa in care i-a fost greu sa “contina”. Tocmai cand riscam sa o cotim prea mult in zona psihologiei, vine modulul II, alt trainer – expert in vanzari, alta perspectiva, alta abordare. Ce ramane constant in toata povestea asta? – autenticitatea, profesionalismul, deschiderea.
- folosim suportul de curs ca referinta dar extindem mult invatarea prin exercitii, scenarii adaptate si exemple reale din alte cursuri tinute de ei sau de noi. Unele exemple sunt de tip “asa nu” cu centrare pe “ce am invatat si am dezvoltat de aici”
- am intrat rapid in practica si am livrat fiecare cate un “demo” in fata colegilor. Am fost evaluati. Eu, de exemplu, am incercat sa inghesui un exercitiu in 2 minute, am depasit timpul total alocat, am uitat sa implic unii participanti, i-am impartit gresit in grupe de lucru. Nu doar ca mi s-au reflectat toate astea DAR, am primit si solutii. Am fost ajutat sa raspund la unele “?” pe care le duceam cu mine de cativa ani. Ne dezvoltam, crestem, ne (auto)cunoastem. Si, sunt sigur, va veni un moment in care voi spune/scrie:
2014. Participam la primul TOT din viata mea. Aveam 32 de ani. Formatori excelenti, subiecte incitante, exemple si exercitii extraordinare. Am spus mai multi de DA atunci…