Etiologia și tratamentul copilăriei

Am primit în facultate, temă de studiu pentru examen, un articol ce mă amuză de fiecare dată când îl re-citesc. “The etiology and treatment of childhood” scris de Jordan W. Smoller de la University of Pennsylvania aduce în discuție o patologie cu totul și cu totul specială. Articolul tradus se găsește aici. Merită citit cap-coadă cu accent pus asupra bibliografiei. Am relatat mai jos un studiu de caz preluat din această cercetare pentru a vă convinge că problematica luată în discuție este cât se poate de serioasă.

Billy J., în vârstă de 8 ani a fost integrat de către părinții săi într-un program de terapie. Severitatea patologiei lui Billy era evidentă. Măsura doar 129,54 cm și avea o greutate de doar 31,75 kg în ciuda faptului că mânca vorace. În egală măsură, erau prezente și alte indicii problematice: vocea sa era mult prea ascuțită pentru un bărbat, prezenta intoleranță la legume și, din relatările părinților reieșea faptul că adesea refuza să facă baie. Funcționarea intelectuală era sub pragul de dezvoltare, cu un nivel redus de cunoștințe generale și incapacitate de a scrie fraze structurate. Abilitățile sociale erau, de asemenea, deficitare, vorbea adesea nepotrivit și adopta uneori un comportament “morocănos”. Experiența sa sexuală era inexistentă. Părinții au raportat faptul că tulburarea a fost prezentă încă de la naștere și că s-au observat îmbunătățiri constante după ce a fost integrat educațional, la vârsta de 5 ani. Diagnosticul său era clar: “copilărie primară”! După ani întregi de tratament s-au constatat unele îmbunătățiri. La vârsta de 11 ani, a crescut în înălțime și greutate, abilitățile sociale s-au îmbunătățit, în prezent fiind îndeajuns de funcțional încât să poată ține în mână un sul de ziare.

Photo via

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>